Jdi na obsah Jdi na menu
 


kapitola VI. Tomášův 1.týden v akademii

3. 2. 2015

Dalšího rána vstal Tomáš už v šest. Vidět Pavla, jak spokojeně chrápe. Po třičtvrtě hodině se studenti řadili u velké síně, až je tam pustila profesorka Lavatriová a oni si mohli jít ke stolům a nasnídat se. V osm začala první hodina. Přeměňování. Učebna profesorky Lavatriové byla podlouhlá se třemi řadami po osmi lavicích. Tomáš a Pavel si sedli do třetí lavice u okna. Tak začneme. Vítám vás na proměňování. Dnes začneme proměňovat šneka na sklenici. Každý máte na lavici jednoho šneka. Stačí na něj poklepat hůlkou a říci: Opusgia Marfatti. - Každý si to vyzkoušíte, ano? - Paní profesorko, mě se to povedlo! Místo šneka měla Eleanor na stole čistou sklenici. Bravisimo, slečno Walkerová! Máte samozřejmě za jedna! Po půl hodině odcházeli všichni se sklenicemi, jen Pavel ne. Někam se mi ten zatracenej šnek ztratil. Nesnášim je. Jsou slizký a odporní.- Pavle, myslím že vím kde je.- A kde???- Máš ho na krku.- ÁÁÁÁ!!! Zatracená potvora! odhodil ho a přistál profesorce Lavatriové na botě. Profesorka se na Pavla přísně podívala a řekla: Ach jo. Vzala si šneka a studenti odešli. Co teď vlastně máme?- Kouzelné formule...

Vítejte na kouzelných formulích. Stařičký profesor čarování Hackelbauer, trpaslík, který si vždy stoupal na stoh knih promluvil. V mých hodinách se budete učit přinutit něco, aby to vzlétlo, dokázat, aby jste si rozsvítili bez žárovky. Samé úžasné věci. Teď vás budu číst a vy budete zvedat ruku, ano? Ringers Pavel, ano., Walkerová Eleanor, jistě, Sayer Thomas.- Zde.- ó, tak je to pravda! 

Po hodině formulí se žáci přesunuli do sklepení. Tam, kde se nacházela společenská hala Disamoru byla také třída lektvarů. Studenti si sedli do lavic. Na lavici byl kotlík, pergamen, pero a tři lahvičky s čím si. Sednout! zavelel profesor s hnědými vlasy a pronikavýma očima. Byl to Jakub Burns. Ředitel Disamoru a učitel lektvarů. Učebna byla temná. Nebyla tu okna a byla tam zima. Na učitelském stole bylo terárium s pavouky a za ním byla velká skříň s přísadami do lektvarů. Také tam za strop vysela klec s hady. Lektvary jsou dávné umění našich předků, studenti! Nalistujte si stranu pět a přečtěte si text. Podle něj poté vyberte správnou lahvičku s přísadou do lektvaru na vyléčení bradavic. Vemte si kotlík a podle návodu ho zpracujte! Máte na to půl hodiny! Studenti se dali do práce. Tomáš četl: Lektvar na vyléčení bradavic

příprava: 1 kortláník hadovitý

              2ks hlučavky obecné

              4 rozdrcené salamančíky

              míchačka, kotlík

postup: Nakrájíme na malé kousky hlučavky a kotrláník. Přidáme špetku rozdrcených salamančíků a 15-20 minut nacháme louhovat. Výsledný lektvar by měl být nažloutlý.

Po dokončení obcházel Burns každého a každému něco řekl. Když přišel k Tomášovi, tak prohlásil: Konzistence dobrá, ale ta barva má být nažloutlá a ne zelenkavá! A co vy Ringersi? Váš lektvar je modrý! No nic. Končím hodinu.

Další hodinou byla obrana proti černé magii. Ta začínala až po obědě s profesorem Slarpem. Museli pětkrát opsat text z učebnice. 

Ke konci týdne navštívil Tomáš s Pavlem Luciuse. To byl kus z týdne Tomáše Sayera...

Konec 6.kapitoly, následuje 7. kapitola Broomball